T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BALIKESİR / HAVRAN - ÖMER ÇAVUŞ ANAOKULU

Okulumuz Tarihçesi

 

 

                               

                                                              

OKULUN TARİHÇESİ VE YAPISI

 

            Havran ilçesinde faaliyet yürüten Resmi Anaokulu olmadığından ilçede anaokulu yapılması kararlaştırılmış ve okulumuz ilçenin ilk anaokulu olarak 2014/2015 eğitim öğretim yılında hizmete girmiştir. Bina 2 katlı olup, binanın yerleşim alanı 336 m², okul bahçesi ise 1192 m²dir.

 

            2014/2015 eğitim öğretim yılından itibaren artarak devam eden yoğun talebi karşılamak için okulumuzda  ikili eğitim verilmektedir. Talep olması halinde Çocuk Kulübü uygulaması ile tam gün eğitim hizmeti de verilebilmektedir.

 

            Ömer Çavuş adının verilişi;

 

 

 

HAVRANLI ÖMER ÇAVUŞ

 

 

 

      Birinci dünya savaşı' nın Havranlı Kahramanlarından biri de Ömer Çavuş'tur. İngiliz denizaltısını vurarak 36 kişilik mürettebatını esir alan Ömer Çavuş Sultanhisar Muhribi'nde görevlidir. Yaptığı kahramanlık şu şekilde anlatılmaktadır.

 


     "...Keza o günlerde Marmara Denizi'nde Barboros Harp gemimizi torpilleyen İngiliz denizaltısı dolaşmaktadır. Bizim 90 tonluk küçük Sultanhisar Muhbirimizin de altına dalarak alabora etmek ister. Gemimizin biricik topunun başında Havran bucağından Ömer Çavuş bulunmaktadır. İngiliz denizaltısını fark ederek ateş edip küçük topu ile periskopundan vurarak param parça etmiştir. 19 kişilik Sultanhisar' ın kahraman denizcileri düşman esirlerini geminin başına alarak 4 piyade silahı ile muhafaza altına almışlardı.

 


     O gün İstanbullular alay sancaklarını çekmiş, dumanlar savurarak tam yolla, köpükler içinde limana giren bu küçücük gemiyi (Sultanhisar Muhribi'ni) görünce şaşırmışlardı. Çünkü bir bayram günü değildi. Düşman denizaltıları Marmara boyunca gemilerimizi torpilliyordu. Haliç Limanında çok geçmeden zafer duyuldu. Alkışlar arasında Haliç'e giren Sultanhisar Muhribi'nin kahraman gemicileri layık oldukları itibarı gördüler..."

 

     Havranlı Ömer Çavuş Cumhuriyet döneminde " Gemici " soy adını almıştır. Havranlı Ömer ÇAVUŞ 01.07.1893'te Razkan Bosadina Köyünde doğmuştur. Balıkesir Havran İlçesi Mescit Mahallesinde ikamet etmiştir. Baba adı Abdülkadir, anne adı Ayşedir. 13.07.1966'da vefat etmiştir. Havran İlçe Nüfus Müdürlüğünde nüfus kaydı mevcuttur. Oğlu Kadir DEMİRCİ'nin ise 2006 yılında Hacı Ömer GÜR (Havrani) ile Camikebir İmamı Zafer BAHÇACI tarafından İlçe Nüfus Müdürlüğünden yapılan araştırmada İzmir'in Buca ilçesinden ikamet ettiği tespit edilmiştir.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 12.11.2015 - Güncelleme: 23.02.2021 11:37 - Görüntülenme: 1227
  Beğen | 0  kişi beğendi